Environment

Environment

Saturday, February 6, 2016

Terras schilderen (NL)

→ English version

Het terras ligt bovenop de werkplaats. Een paar barstjes, dat wel, maar niks om je zorgen over te maken. Nou ja, één dingetje: het is niet erg waterdicht. Of beter gezegd: het is erg niet-waterdicht. Het lekt als een lekkende zeef met een gat erin.

En het regent hier wel degelijk. En zeker de afgelopen tijd. De werkplaats is nat, en vochtig als een tropische kas, met druppels hangend aan het plafond. Niet best. En beter maar van de elektriciteit afblijven. (Die is uitgeschakeld.)

Wat hieraan te doen.. Een plastic folie op het terras? Tegels? Een laagje waterdicht cement? Rubber? We hebben een week..

De man van de lokale praxis/karwei/enzo had wel een idee: de speciale verf die iedereen hier gebruikt voor terrassen. De bus zegt "terrazas", en, "impermeabilizante", en "elastico". Dus dat zit goed.

"¿Hoeveel hebben we nodig?", vroegen wij de Spaanse verkopert. Het terras is ongeveer 60 vierkante meter. 4 liter? Goed!

Maar eerst moeten de scheuren gevuld. Een pakje van 1.5 kilo cementig poeder voor "buiten" moet het maar zijn. Een paar uur later was een tweede pakje nodig. Zelfs met zand erbij vreet dit terras meer dan verwacht. Maar, na een dag hard werken was het klaar. Morgen verven!

Nou, verven met deze dikke verf is nog wel een klusje. Na een paar vierkante meters was het duidelijk dat dit niet de manier is. Plak, zuig, .. Volgens de voorschriften, gelukkig, mag je deze verf 50% verdunnen met water voor de eerste lagen, als je een erg zuigend oppervlak hebt, of losse rommel. Wij hebben, inderdaad, een zuigend oppervlak mèt losse rommel.

En wat is 50% verdunnen eigenlijk? Het bleek niet te zijn half verf half water, zoals we snel merkten. Naar de winkel maar weer, voor nog een bus. Eentje om onze veel te verdunde verf te on-verdunnen, en één voor de laatste laag. Er was nog maar één bus "riojo", en één bus "riojo teja". Is dat onze rood? Vast wel. Maar nee. Riojo teja is een geel-rood, terwijl ons rood echt rood-rood is. Nou ja, goed genoeg voor de eerste lagen.


We moeten wel een paar lagen doen. Heel wat meer lagen zelfs. Al is deze verf "elastico", het kan niet tegen de korrels die losraken uit dit grove cement. Bij het uitrollen van deze verf raken allemaal korrels van een paar millimeter los, die vervolgens aan de verf plakken. Als je er dan later overheen loopt gaan die weer los, en krassen het oppervlak. Dat schiet niet erg op..

Dat betekent: met handen in handschoenen het terras wrijven om de steentjes los te maken, en ze met onze nieuwe stofzuiger verwijderen... En nog eens. En nog eens. Drie 50% verdunde lagen hebben we uitgerold voor we er tevreden over waren.

En nu was bij ons, en bij de winkel, de verf op.

MAAR! Toen we moedeloos rondkeken bleken er ook nog 15-liter bakken te bestaan van deze verf! Gered!


Het resultaat na de laatste "pindakaas" laag!

We hebben nu nog een halve 15-liter bak over, die we in mei zullen uitrollen.

Het label zegt "1.5 liter / m2", wat we in eerst instantie als onzin afdeden. Belachelijk! Maar, tegen de tijd dat we helemaal klaar zijn zal het toch wel kloppen!

No comments:

Post a Comment