Environment

Environment

Wednesday, December 9, 2015

Zoomba en de tandarts (NL)

→ English version

Sorry als deze blog het nogal veel over Zoomba lijkt te hebben (lijkt..?), dat zal veranderen.

Echter, vandaag gaat het over vandaag, en is het even geen terugblik.

Vorige week, het was al donker, vrat mevrouw iets van de straat en begon er vrolijk op te kauwen. Zomaar dingen van straat vreten is niet de bedoeling, en we pakten "het" van 'r af.

Wat? Twee keien? Waarom kauwt ze op keien??

(We geven 'r echt wel te eten!)

Onze vorige deed dit ook eens, op het strand, en heeft het voor elkaar gekregen een scherf van een kies af te breken. Enkel een scherf. De dierenarts zei: die kies moet eruit! Wij waren niet over-bezorgd, hij was al elf, en het leek allemaal geen zeer te doen. Tenminste, er werd nog steeds op stokken geknauwd.

Toch deze maar even inspecteren.

Geen nieuwe schade. Maar er was wel oude schade. Een grote kies had niet meer de mooie grote punt, en was een beetje donker verkleurd, met een donkere plek (1). Bah.

De dierenarts zei dat ze ook best veel tandsteen heeft. (Zoomba.)

Wat te doen. Je kan (de dierenarts) vrij makkelijk een hondenkies trekken, maar ik was wat bezorgd dat andere kiezen dan gaan "wandelen", zoals bij mensen. En dat verprutst het prachtige knipgebit dat ze heeft. Dat wist ze niet zeker. Kunnen hondenkiezen worden gevuld? Dat hangt er vanaf, als de staat van de kies goed is, en van het werk van de hond. Politiehonden krijgen kronen en metalen tanden als dat nodig is. Maar ja, dit is geen politiehond, dit is een poekie. Op naar de specialist met de x-ray voor honden.

Het resultaat is het plaatje boven. En er is ook een verrassinkje: ze mist nog een kies! De kies waar we bezorgd over waren staat links (1), die met het donkere plekje, maar rechts ernaast staan nog twee kleine stompjes: de wortels van een al langer afgebroken kies (2). Die moesten er zeker uit, anders zouden ze later voor problemen zorgen.

De beschadigde kies doet haar af en toe pijn, zei de dokter, zeker onder druk van een bal of eten, al zal ze het niet laten merken. Ik had al wel gemerkt dat ze een bal links in d'r bek houdt, waarschijnlijk om de kies rechts te ontzien.

Zijn handen jeukten om een wortelkanaal te doen, "dat vind ik leuk om te doen!", maar het is toch beter om de kies te verwijderen. Zeker omdat die andere wortels weg moeten.

Na 45 minuten kregen we een slaperige hond mee, die nu een weekje gekookte kip met macaroni moet, maar al vast een plasje deed, op schoot.

We moeten er niet aan denken dat dit dier gewoon maar in Spanje was gebleven met 'r kapotte kiezen.

No comments:

Post a Comment