Wat krijg je als je een item van radio NPO1 uittikt? Nou, hoofdpijn vooral. Want een verhaal vertellen, in ronde volzinnen zonder haperen, is niet iedereen gegeven. Eric Corton, bijvoorbeeld, niet. En ook bij Vincent Everts hield ik mijn hart al vast. U is dus gewaarschuwd. U mag het ook zelf terugluisteren op: http://www.nporadio1.nl/nieuwsshow/onderwerpen/377964-nederland-loopt-nog-niet-warm-voor-de-powerwall, waarin Vincent Everts over de Tesla PowerWall uitleg verschaft aan Mieke van der Weij en Peter de Bie in de Tros Nieuwsshow, op 8 oktober 2016.
?: ja.
Mieke: Er zijn nog maar een paar Nederlanders die er gebruik van maken maar het zou best wel es dé nieuwe stap kunnen zijn naar een groener en duurzamer energiegebruik: de PowerWall, de EnergieMuur. En dat is een platte bak die aan de gevel wordt gemonteerd en wordt gekoppeld aan de zonnepanelen op uw dak. Alle zonnestralen die worden opgevangen door de panelen worden opgeslagen zodat u ’s avonds, wanneer die zon weer is gezakt, de eigen opgewekte stroom kan gebruiken. We gaan het erover hebben met Vincent Everts, trendwatcher en Tesla-liefhebber. Goeiemorgen t..ehh Vincent.
Vincent: Morge Mieke
Mieke: Ja, eh, er zijn er nog maar dertig van begreep ik eh in Nederland, verkocht. Dus eh Nederland was nog niet eh massaal eh om. Ehm, jij was een van de eersten. Waarom wilde jij er wel een hebben?
Vincent: Nou, A [B komt nooit, red.] ben ik iemand die altijd éérst alles uitprobeert, dus ik eh ging vijf jaar geleden elektrisch rijden omdat het kón en omdat het eigenlijk helemaal niet handig was want dan kon je maar honderd kilometer rijden en ik wil ook dat mijn huis eh schoon is en eh zeg maar sustainable is en dan heb je het probleem dat je [Peter rochelt er even doorheen] fantastisch wind- en zonne-energie hebt
Mieke: die het zonnepanelen op je dak, ja
Vincent: ’s avonds en winter heb je het probleem dat het weer geregeld moet worden. Nou daar heb je technologie voor nodig en dat eh dat wil ik uitproberen.
Mieke: Ik dacht dat het zo was geregeld - maar zeg maar als het niet klopt - ja, als je zonnepanelen hebt dan kan je daar gewoon stroom van gebruiken en eh als je te veel aan stroom opwekt wat wuh best wel vaak voorkomt dan kan je dat eh leveren aan het net en.. nou ja dan dan krijg je daar ook weer eh ja geld voor terug.
Vincent: wat geld voor terug ja klopt
Mieke: wat nou als als dat zo geregeld is waar heb je dan nog zo’n PowerWall voor nodig?
Vincent: Nou, dat is dan ook eh het aardige: op dit ogenblik in Nederland, dus anders dan België of andere andere landen, in Nederland mag je nog je energie die je mm.. opwekt met de zonnepanelen mag je graaatis leveren aan het net, dat net dat levert dan weer aan iemand anders en ’s avonds mag je het dan weer het deruit trekken, dat kost op dit moment nog helemaal niks. Maar dat eindigt..
Mieke: dat systeem is op zichzelf goed [ze praten door elkaar]
Vincent: da’s subsidie eigenlijk, want, ik bedoel, normaal, het opwekken van de energie, zeg maar, daar krijg je bevobbeld vijf cent voor, zes cent, en eh maar jij betaalt twintig cent. Dus ehh eh eh normaal zz.. nnormalitéér zou je zeg maar zes cent terug krijgen als je terug levert aan het net. En als je dan weer wil hebben moet je weer twintig cent betalen [onverstaanbaar want Peter grijpt in]
Peter: Dus die vijftien cent dat is dat is subsidie en van dat subsidiegeld kan je de dus die PowerWall neerzetten
Vincent: Nee! Niet neerzetten want op het ogenblik is zo’n PowerWall econóómisch nog niet handig, want je krijgt eigenlijk gewoon vijftien cent voor elke kilowatt [kilowattuur, red.] die met ’t eh die je met zonnepanelen opwekt die mag je gratis verkopen aan het net en dan mag je ook weer gratis terugkopen
Mieke: dus er is geen enkele urgentie waarom je zo’n PowerWall…
Vincent: Er is NÚ[ onverstaanbaar want Mieke toetert erdoorheen]gentie
Vincent: ja, nou dat is dus het briljante aan wat eigenlijk ehh dat Eneco nu gedaan heeft, want op ’t ogenblik voor de particulier is het nog niet handig om zo’n ding te kopen
Mieke: want kost wat kost zo’n ding?
Vincent: vier en een half duizend euro.
Mieke: nou ja.. ehh
Peter: toch geld
Vincent: ja, nee, okee, maar ik ga even verder..
Mieke: maar d..dandan begrijp je dus wel waarom maar dertig mensen dat willen
Vincent: juist! en dat is dus inderdaad dertig mensen zijn vooral mensen zoals ik die dat dan eh wilden kopen om ehh wilden kopen om het op een gegeven moment uit te proberen, want in 2019 verandert dit want dan verandert die subsidie, die ge.. houdt dan op met bestaan, dat salderen, en dan, elke kilowatt die je die je verkoopt aan het net krijg je vijf cent en dan moe je weer terugkopen ’s nachts voor twintig cent. Nou, dan is die PowerWall gigantisch nuttig. Maar, wat heeft Eneco nu gedaan, die heeft gezegd wij gaan dat anders doen, wij gaan die PowerWall na een .. jij mag daar al je energie in opslaan en ’s avonds weer gebruiken maar wij gaan ook zorgen dat we die PowerWall gebruiken om dat hele netwerk dat we hebben, van elektriciteit, dat wordt heel erg verstoord door zonne-energie en wind-energie, want soms dan waait de wind en dan heb je op een gegeven moment een heleboel zon, nou nou dan komt er een hééle bak van die 300.000 daken die we in Nederland hebben met zonne-energie komt dat net binnen, dan moeten kolencentrales die moeten minder hard gaan werken, en als er geen energie is dan moeten die weer heel hard gaan werken, en als we dan nou vervangen, zo’n kolencentrale, om dat te balanceren, dat net, met zo’n.. met 400 van die eh eh of eigenlijk 1000 uiteindelijk, of duizenden van die PowerWalls dan kunnen we een kólencentrale verminderen. En! Nou, dat gaan we dus mogelijk maken en
[nu reutelt iedereen weer door elkaar]
Peter: en dan heb je dus stabiele aanvoer
Vincent: En dan heb je een stabiel netwerk, dat hebben we nodig want ja we ge.. willen veel minder kolencentrales gebruiken en we willen veel minder gascentrales gebruiken en veel meer zonne-energie en wind-energie, maar dat eh g.. is zo lekker fluctuerend. Nou, die PowerWalls die gebruiken om dat een beetje te stabiliseren. En ik krijg dus van die PowerWall krijg ik van Eneco 450 euro per jaar om dat te gebruiken. Nou, dan heb ik in vijf jaar de helft terugbetaald van die eh PowerWall, in de tussentijd gebruik ik alleen maar mijn eigen energie en in 2019 dan ve.. dan gaat die subsidie, zeg maar, op zonnepanelen die verdwijnt eigenlijk en dan is het gewoon ongelofelijk g.. handig om te gebruiken.
Peter: even nog, Vincent, jij eh.. gebruikt dus op het ogenblik eigenlijk geen energie van het net doordat je die PowerWall hebt?
Vincent: nou, mijn zonnepaneles die hebben ongeveer veertig procent vijfenveertig procent van eh.. de totale energie zeg maar, he? Je kunt hier even kijken in het Appje dat ik heb, dan kun je in een beetje scrollen, en dan kun je zien dat ik op het ogenblik vijftig procent van mijn energie uit die zonnepanelen haal, dus ik heb d’r nog wel andere… [maar, Peter breekt in]
[…]
Vincent: en je kunt klikken op per maand, per dag, per jaar
Peter: 53% staat hier, en je laadt 45% in, wat is dat?
Vincent: dat gaat dan, die 45% die komt dan uit die Po.. uit die solar.. uit die eh… uit die uit die PowerWall die ’s nachts en zo.. gebruik ik dat dan eh..
Peter: dus je verliest op het ogenblik 8%
Vincent: nee, ik moet 8% moet ik uit het net halen, uit het net halen, en zo. Maar. Dus, het belang van die PowerWall is enerzijds dat ik zelfstandig kan worden. Nou dat is vooral belangrijk als de prijs.. ehh.. als eh als eh de.. als ik niet meer dat buffering gratis kan doen. Maar het is belangrijk voor Nederland, want zonne-energie en wind-energie is hartstikke nuttig maar je moet wel heel veel doen om het lekker stabiel te houden. Nou, daar past dit ding in. En normaal zou je zeggen, nou, zoals in België, daar heb je eh.. niet die regeling dat je al die energie die je uit te veel maakt dat je die gratis weer terug kunt leveren aan het net, daar is het al heel erg nuttig, daar krijg je zelfs boete als je op een gegeven moment zonnepanelen op je dak zet…
Peter: Dus, daar werkt het wél…
Vincent: Daar verkopen ze er veel meer, dat zie ok bij in eh.. in eh.. sommige staten, daar wordt er héél veel verkocht van die PowerWall, het hangt nu al.. alleen maar af van hoeveel subsidie zit er op eh.. zonnepanelen. Maar dih.. dat is ook niet voor mij het belangrijkste waarom ik dat doe, ik doe dit omdat ik denk : wij moeten naar een groene energievoorziening, en de huizen die moeten zelfstandig worden. Alle huizen die moeten eigenlijk zorgen voor hun eigen energievoorziening en we moeten niet meer van die hele grote kolencentrales hebben, en dit systeem is daar een oplossinkje voor.
Mieke: ja. Nou, dat klinkt hartstikke goed. En rij.. want je rijdt ook Tesla, he? Dat zei je .. elektrische auto, r..rij je ook al van die PowerWall? Want dat kan natuurlijk ook.
Vincent: Ja, nou, die Pow.. die.. dus die PowerWall op zich is mijn ehh, is mijn Tesla tien PowerWalls. Dus hij kan maar die PowerWall kan maar voor stukje gebruiken om mijn eh.. om mijn mijn ehh.. eh.. elektriciteit op te laden, maaar, als hij.. als die auto nu aan het laden is en op dat ogenblik valt alle zon weg - ik maak het dan even simpel - dan ehh.. dan kan die PowerWall die kan lekker blijven doorladen in mijn Tesla voor een uurtje bijvoorbeeld, voor een eh.. half uurtje, of een uurtje en in de tussentijd is dan wel weer die zon eh.. zeg maar gestabiliseerd. Dus de twee systemen werken goed samen. En wat ook heel belangrijk is, nu kost dat ding nog vier en een half duizend euro, maar die batterijen, die worden elke drie jaar halveren die in prijs.
Peter: mag ook wel zeg, ik vind het toch wel een behoorlijke hoop geld hoor
Vincent: Daarom! Maar ja, moet je voorstellen, mijn auto, mijn Tesla, die heb ik dus nu gekocht.. ik heb meer betaald voor die Tesla dan alle autos in m’n hele leven bijmekaar. En ik ben heel oud.
Peter: ja.
Vincent: Dus ik heb heel veel autos gekocht en die heb ik meer voor betaald eh.. bij die Tesla heb ik meer betaald. Die kostte dus nu een ton. De volgende auto die ongeveer het zelfde kan die komt over de.. die komt in 2018, die kost 35.000 euro. En niet alleen maar Tesla komt daarmee, maar BMW, Nissan, eh.. ehh v.. Renault, eh Volkswagen, iedereen komt met goedkope elektrische autos omdat die prijs keihard naar beneden gaat, en zo’n PowerWall kosten ook in denk ik in 2020 nog duizend euro.
Peter: Vincent, dat blijft er toch maar één vraag over: ben je dan wel goed bij je hoofd als je de eh.., zo voorop loopt met dit soort eh.. eh.. eh.. eh.. zaken. Want het kost je een fortuin.
Vincent: Péter, sómmige mensen vinden het leuk om gewoon der.. eh.. om iets te gaan gebruiken waar alles klaar is, he, bijvoorbeeld eh.. ik was ook tien jaar eerder met een smartphone, dat ik dat gebruikte, ik vind dat heeerlijk om alles uit te proberen als het allemaal nog niet werkt. En ik ben trouwens niet alleen, want met dit voorstel, he, vier en een half duizend euro en 450 euro per jaar daarvoor terugkrijgen, nu hebben al 700 mensen zich aangemeld voor die PowerWall, dus daar gaan nu bákken met PowerWalls gaan nu gewoon de wijken in, dus dat gaat hélemaal goedkomen.
Mieke: ja, wie weet.. w.. eh.. wie er nu allemaal op een idee gekomen is door dit eh.. enthousiaste verhaal van jou.
Vincent: Ja het heet “Krautnet”. Krautnet van Eneco kun je d’r even op.. kun je nog even aanmelden.
Mieke: ja. dankjewel, Vincent Everts, ging dus over de PowerWall, of de EnergieMuur, vind ik toch ook best wel mooi.
Vincent: ja.
Nou? Wat zei ik?
Hoofdpijn?
Eigen schuld, dikke bult.
// Sorry, not translating above drivel for you English types.
No comments:
Post a Comment