Environment

Environment

Thursday, March 21, 2024

Paspoort verlengen 4 en ijdeltuiterij, de banken, huisoverdracht, en zo

19-20 maart 

Mijn idcard was geldig tot 20 maart 2024. De nacht van 19 op 20 maart werd ik wakker en dacht: 

"het is wel zo verstandig alvast het spaargeld voor de koop van het nieuwe huis over te maken naar Spanje,  anders komt er vast gezeur".

De partner deed "pff" en zei "het valt vast wel mee" en deed verder "Zzz". Enkele slapeloze uren later, aan m'n computer.

ASN. Grotere bedragen naar buitenland moet je overmaken via de website, het kan niet in de App.  Inloggen werkt. Het bedrag overmaken niet. Je moet je identificeren met een scan van je id, en een selfie. 

"Uw id is verlopen".
"Nee"
"Kan niet"

Geldigheid tot 20 maart is echt TOT 20 maart, en niet tot en met 20 maart, ik was dus nèt te laat.

KNAB. Ook KNAB laat je niet meer inloggen, maar zegt verder niks, de App vertikt het gewoon de QR code te scannen, en laat het daarbij. Normaal werkt dat als een tierelier, maar nu wenste de camera niet te focussen. Is m'n iPad stuk? Dat zou wel onhandig zijn, op dit moment. Herstart.. Nope.

Dan gaan we maar eens de helpdesk. Bij ASN kom je eerst terecht in de klauwen van de chat "help"deskrobot,  die wel de procedure wil starten voor autorisatie van je buitenlandse geldovermaking, maar stuikt nadat de idcard is gescand en je moet wachten.  Na drie keer was ik het beu. Het had al anderhalf uur gekost met dit gekluts, dan maar bellen.

Bij ASN weet de helpdesk van wanten en begreep meteen wat er aan de hand was. Gelukkig was er een vaste tegenrekening in Spanje die al een hele tijd werd gebruikt, het kostte weinig moeite de medewerker de overschrijving handmatig te doen regelen, naar de vaste tegenrekening. Opgelost.  

Bij KNAB had het wat meer voeten in de aarde. Eerst de suggestie geprobeerd het scansysteem van de App te foppen door een vinger op de einddatum te houden, en een geldigheidsdatum over een week in te voeren. Nou, daar trapt de App dus niet in. Nou belde ik ze met de telefoon van de partner, die nog een extra NL nummer heeft, qua lagere kosten.  Ze kennen de telefoonnummers, en ik werd dus gezien als de partner, die ook een KNAB rekening heeft. "Neenee, ik ben de andere, hoor". Dat gaf een handvat: het benodigde tegoed werd handmatig overgeheveld naar de rekening van de partner, die het vervolgens naar Spanje kon overmaken. 

De les is dat een einddatum van je idcard meteen gedoe geeft bij de wat moeilijkere bank-transfers.

Ze hadden ook, vantevoren, zoals de Spaanse bank, even kunnen waarschuwen. De Spaanse bank stuurde al weken vantevoren een mail: update uw id! Jaja, I'm doing it! I'm doing it! Toch maar even bellen, of ze de rekening blokkeren als de id verloopt. Dat was best wel een moeilijke vraag, hij wist het niet, maar dacht van niet, en als wel, ga dan even langs het kantoor, dan lossen we het op.  

Punt is, er moet straks een huis getransferred, daar zijn bankrekeningen en notarissen wel handig bij. De datum kwam, bij de Spaanse bank bleef alles keurig werken. 

4 april 2024

Voor de notaris hadden we rijbewijs en de aanvraag van de nieuwe pas meegenomen, om te laten zijn dat ik het echt ben, hoor. De notaris keek vluchtig naar de idcard, en fronste bij het rijbewijs. "Wat moet ik met dat rijbewijs?".  Pff.

Wel een dingetje bij de notaris was dat de advocaat van de verkopers er niet was. Ook na een half uur niet. (De verkopers waren er zelf niet, die lieten de advocaat het doen.) Bijna een uur later. Grr. De sleutels had ze niet, die moesten we bij de verkopende makelaar ophalen.  Dit heet toch sleuteloverdracht? Hm. En je krijgt verder ook geen bonnetje na het overdragen van de cheques, met toch een tonnetje of wat erop. 

Met lege handen, en ietwat ontevreden, verlieten wij het pand.

Gelukkig was er een uurtje later een mail met een pdf met de bevestiging, met handtekeningen en mooie blauwe stempels erop. 

No comments:

Post a Comment