Environment

Environment

Saturday, September 30, 2017

Papaya - spayed


Niet Papaya's fijnste dag vandaag, ze moest mee naar de dierenarts voor sterilisatie. Auto is maar matig leuk, het hok bij de dierenarts in nog minder. We hebben de afgelopen week geprobeerd 'r te wennen aan een bench, maar dat dat niet leuk is zit toch wel diep. Met enige dwang... En lieten we om 10:00 een ongelukkige Papaya achter. (boehoe, snik.)

Tja, sterilisatie. Het is toch een operatie, narcose, een wond, hechtingen, pijn, en een aantal dagen kalmpjes aan moeten doen. We zouden het beest liever laten zoals ze is, maar er wordt toch dringend anders geadviseerd. Honden worden véél ouder dan wolven in de natuur, en hun baarmoeders en melkklieren krijgen op den duur last van het eigen oestrogeen hormoon. Ze gaan ontsteken, of ze krijgen kanker aan de melkklieren. En een fiks percentage ook nog: 25% volgens deze bron.

We hadden het eigenlijk het beste vóór haar eerste periode moeten doen, maar die overviel ons een beetje. Als je het voor de eerste periode doet is de kans nihil. Na de eerste periode ca. 7%, als een teef vier keer loops is geweest is de kans al 25%.

Van 10:00 tot 17:00 was Papaya onder de pannen bij de vet, nu moet ze een paar dagen kalm aan doen en wat pilletjes. Maar er wordt al weer lekker gesmikkeld, pillen en al, en lief gekwispeld, dus we gaan er van uit dat het goed gaat.

// Not Papaya's greatest day: she got spayed today.

We were not looking forward to this. It's an operation, anesthesia, a wound, stitches, pain. We'd prefer her to stay as she is, integral, but we're strongly advised differently. Dogs get a lot older than wolves in nature, and that means their wombs and mammary glands have a high chance to react badly to their own oestrogen hormone at later age. They'll have nasty inflammations or cancer. When spayed the risk is greatly reduced.

If we'd had done this before her first period the chance wold have been negligible, but we were too late.

Well, she spent 10:00-17:00 at the vet's, in a cage. Now she has to take things easy for a few days. No running and/or jumping. Hm.
But she eats well again, pills and all, and she looks happy, and wags her tail again. We think she's well.



No comments:

Post a Comment