Environment

Environment

Friday, July 28, 2017

Zonnepanelen, of niet (hallo Enphase!?)

English version

Nu wij een zwembad hebben met een 1.2 kW pomp die 8-10 uur per dag draait is de beslissing om zonnepanelen te installeren urgenter geworden. Zo'n grote verbruiker kost 2€ per dag, 800€ per jaar, terwijl de zon de hele dag schijnt. Nu is een eigen installatie met zonnepanelen in Spanje niet zo'n eenvoudige aanschaf als in Nederland. In Nederland mag je je overproduktie leveren aan het net, en daar krijg je nog geld voor terug ook. In Spanje heeft de overheid besloten, onder invloed van een machtige lobby, dat stroom opgewekt met eigen zonnepanelen belast dient te worden. Je koopt immers minder stroom van de leverancier, en dat benadeelt andere gebruikers. Is de redenatie. Uiteraard is het gewoon een ordinaire dwingelandige maatregel, waartegen Europa dan ook druk protesteert. Maar aangezien de regering hier langer demissionair is dan waar ook ter wereld, is die wet nog steeds niet geschrapt.

Wat te doen. We willen niet "off-the-grid", waarbij je geheel zelfstandig wordt, en 's nachts je stroom uit eigen accu's put. Accu's zijn duur, en nare dingen, en leven niet langer dan een jaar of tien. Dan blijft over "grid-tied", waarbij je je eigen stroom eerst gebruikt, en als je panelen niet genoeg opwekken tap je elektriciteit uit het lichtnet. Waar je in Nederland gewoon mag terugleveren aan het net is dat hier toch wat lastiger. Er is nog de optie wel je zonnepanelen aan het net te hangen, maar er voor te zorgen dat je géén elektriciteit terug levert aan het net. Dat heet "zero grid feedback". Zero-feedback zou handig zijn, dan heb je geen gezeur met tax, en ben je onafhankelijk, maar kan je wel energie uit het net gebruiken als nodig.

Dan, wat voor systeem, en hoe groot? Nou, liefst overdag minstens 1.2 kW voor de pomp van het zwembad. Maar blijven we koken op gas, of gaan we voor elektrisch? Atag verdomt het om in Spanje te leveren (zie http://jansenendewaal.blogspot.com/2017/03/oven.html), dus zouden we eventueel kunnen overstappen op elektrisch. Een beetje koken kost een 3 kW, al is dat niet zo lang per dag. Gaan we straks elektrisch autorijden? U ziet, eigenlijk zouden we nu klein willen beginnen, een kilowatt of anderhalf à twee, en later uitbreiden.

Maar, de "inverters", de apparaten die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten naar 230V wisselstroom zijn niet zó flexibel. De meeste willen toch wel een configuratie binnen hun capaciteit, en die is dan bijvoorbeeld minimum 1700 Watt, maximum 2140 Watt. Het volgende type is dan 2500-3600 Watt, etc. De inverters waarbij je meer zonnepanelen op één inverter aansluit heten "string inverters".

Er is wel een andere oplossing: een mini-inverter, waarbij elk zonnepaneel een eigen invertertje krijgt, die je gewoon kan doorlussen. Koop je een paneel bij, dan koop je een invertertje extra, en hup. De fabrikant van deze inverters is Enphase (https://enphase.com/). Fijn! Hm, geen dealer in Spanje. Wel in Nederland. En Frankrijk en Duitsland. Begrijpelijk, als Spanje zo moeilijk doet.. Maar je kan zonne-energie spullen gewoon bestellen via het internet, en zelf aansluiten. Met de Enphase inverters is dat heel makkelijk.

Nog een voordeel van micro-inverters is dat ze een lange levensduur hebben, 25 jaar, versus ca. 10 jaar voor de string inverters. Ook gaat een systeem bestaande uit micro-inverters goed om met panelen waar schaduw op valt: die worden dan simpelweg afgeschakeld, in plaats van het hele systeem.

Maar ja, dan nog weer de keus voor grid-tied, en wel of niet zero-feedback. En voor je weet of zero feedback wel of niet kan met Enphase is er heel wat water niet door de Rio Antas gestroomd. Enphase zegt weinig over zero-feedback op hun website. "Contact us" levert nul komma nul respons. De internet-leverancier zegt: "volgens mij kan het". Vraag het op een forum en de ene persoon zegt "ja het kan", de ander zegt "nee het kan niet". Dan zelf maar studeren.

Enphase heeft een aantal series inverters die op zich compatibel zijn:

M215, 215W (4th generation)

M250, 250W (4th generation)

S280, 280W (5th generation)

IQ6 (60 cell panels, 230W) en IQ6+ (72 cell panels, 280W) (6th generation)

Een beetje zonnepaneel tegenwoordig levert 280-300W op het zonnigste moment van de dag.

Enphase zegt wel iets over zero-feedback, je dient dan een "zero-feedback grid profile" te gebruiken, met je Envoy kastje (de energie-monitor die mooie grafiekjes maakt en de inverters bestuurt). Want, op Hawaii zijn er ook regio's waar je zero-feedback moet. Alleen, heb je dan een nieuwere serie inverter nodig dan in Europa beschikbaar is: de S-serie, of de IQ. In Europa is er slechts de M-serie.

Maar, in Australië, waar ze óók 230V/50Hz hebben, als wij hier, is er de S270 (260 W)! Mja, dat is dus in Australië, en niet hier.

Rare jongens daar bij Enphase. En nog steeds geen antwoord van Support.

Verder studerend kom je op een vergelijkbare fabrikant: SolarEdge, die ook een soort micro-inverter hebben en een schaalbaar system. Het is ook de fabrikant waar IKEA mee in zee is. Maar SolarEdge komt uit een land waar ik liever niks van koop, vanwege politieke redenen, en valt af. Ja, Israël, ja. Mooi niet dus.

Nog wat verder studeren kom je op de financiële situatie van Enphase, en dat die niet zo goed is. Ja logisch, als support niet antwoordt, en je in Europa je spullen niet market. Maar evengoed, 25 jaar levensduur, en 25 jaar garantie heeft wel nodig dat het bedrijf blijft bestaan.

En dat ze volgend jaar de 7th generation "international inverter" op de markt gaan brengen, waarmee iederéén gelukkig wordt.

Maar, wat moet ik nu nou? Ik zou gelukkig zijn met die M250 inverters, maar dan moet ik hier een systeem kunnen installeren dat elektriciteit aan het net mag leveren. En daar heb ik nog steeds geen antwoord op. De lokale elektriciteitsmaatschappij (ENDESA) is ook niet scheutig met informatie, en op mijn mail aan de Endesa klantenservice heb ik ook nog geen antwoord.

Zucht.

No comments:

Post a Comment