Environment

Environment

Thursday, February 2, 2017

Pellets en koffie met brandy

→ English version // Engelse versie

Nou, daar is ie dan. De Ravelli Olivia Steel. En ja, er waren wel weer wat voeten in aarde voor nevenstaande foto bereikt werd. Het werd een dagje later, maar dat telt niet op de schaal der dingen. De installatie heeft namelijk een hele dag gekost, met de nodige adrenaline, afgekloven nagels en diverse paniektelefoontjes naar dealer en importeur.

Wat wel telt is dat het eerste dat ik zag in het compartiment voor de pellets is onderstaand. Ja, een schroef. Die moest er wel even uit. Roostertje losgeschroefd, schroef eruit, roostertje dicht. (Wat zou er gebeurd zijn als we de schroef niet hadden gezien...)

De Olivia Steel is duidelijk geen gangbaar model voor de installateurs. Nou is het ook wel een ingewikkeld ding.

Je kan de rookgasafvoerkachelpijp (drie keer woordwaarde) aansluiten aan de achterkant (standaard), maar ook opzij, of bovenop. Aangezien wij een "extra duct" hebben, een pijp naar de eerste verdieping voor warme lucht om behalve de keuken op de begane grond óók de woonkamer op de eerste verdieping te verwarmen, hebben we gekozen voor rookgasafvoer aan de achterkant, aangezien de extra duct niet opzij of bovenop kan, maar alleen aan de achterkant. Daar steekt dan dus een pijp uit en omhoog, zodat de kachel 15 cm van de muur moet, en er, dus, ook ruimte is voor de standaard kachelpijp aan de achterkant.

Liever hadden we gehad dat de extra warmtepijp bovenop of opzij van de kachel kon, dan had het ding plat tegen de muur gekund, en niet meer dan 25 cm diep geweest. Nu is de warmtepijp naar boven alleen beschikbaar aan de achterkant, en komt er 15 cm bij. Maar vooruit, dat kan, er is net genoeg ruimte. En dan moet de kachelpijp dus aan de achterkant. Maar, in de kachel steekt er alleen een stukje afvoerpijp naar rechts, er moet dus een bochtje op om 'm op de afvoer aan te sluiten. De voorhanden bochtjes pasten niet.

Niet voor één gat te vangen (hahaha, kostelijk) werd vaardig een bochtje ingekort, dat ook niet paste. Eigenlijk wilden ze 'm liever aansluiten met de afvoer naar rechts, maar dan nam de kachel weer te veel ruimte in, en dat was voor ons weer een nee.

Vervolgens werd de kachel vaardig uit elkaar geschroefd om toch een bochtje aangesloten te krijgen. Wat niet werkte, want er zat een slangetje op de afvoer in de weg. Niet geheel overtuigd dat uit elkaar schroeven de manier was om een (dure) kachel aan te sluiten de winkel maar eens gebeld. Die kwamen eraan. Zes man over de vloer, en geen woord Engels. De importeur maar eens gebeld, want dit is toch niet de manier.. Via via via: als je aan de achterkant de afvoer wil, dan moet er een speciaal bochtje bij besteld zijn, en dat was er niet. Onder tussen werd nog een standaard bochtje ingekort met een uitsparinkje om het slangetje ... en ook dat paste niet.

Wat te doen. De kachelboeren eruit gooien? Dan heb je èn geen kachel, èn gezeik. Alternatief rechts aansluiten: nee! Alternatief 2: in de kachel een T-stuk, en dan maar de pijp naar boven door de bovenkant van de kachel. Niet ons plan, maar nu de kachel uit elkaar ligt is zo'n T-stuk te monteren. (Anders ook niet.)

Na een hoop vijven en zessen zat de kachel weer in elkaar, met een afvoerpijp omhoog door de bovenkant van de kachel. Maar nu zaten de witte panelen niet goed. Te laag. Zit het paneel eronder verkeerd om? Nee. Weer los, weer omkeren. Ah, het moet gewoon wat hoger. Schroef, schroef.

Hé, een schroef over? Ah, die hoort nog... (Schroef schroef schroef...)

Nu nog naar buiten. Er was een ventilatiekanaal van de wc door de 70 cm dikke muur, dat prima bruikbaar zou wezen. Toch werd er op een gegeven moment in de muur gehakt om het gat groter te maken, want de buis zat niet lekker. Deze muren zijn van met kalkcement aan elkaar geplakte keien, en als er een dikke kei in de weg zit krijg je een ietsje groter gat dan bedoeld, zoals u ziet. De contouren van het originele (best grote) rooster zijn nog zichtbaar.

Ik heb de keien bewaard en de aannemer die morgen komt gevraagd een zak kalkcement mee te nemen. Anders had dit gat gewoon met cement gevuld geworden. En dat past niet bij muren als deze. Cement is te hard, en maakt op een gegeven moment je muur kapot.

Werkelijk briljant van mij is nevenstaand ideetje: een extra pijp om de afvoerbuis. Dan kan ik fijn klodderen met cement en keien zonder de eigenlijke buis te raken.

Dan is er nog de buis om hete lucht naar boven te sturen. De kachel kan de warmte dan (instelbaar) verdelen tussen de keuken op de begane grond en de woonkamer op de eerste verdieping.

Wilt u koffie? Hombre 1: graag, met suiker en melk. Hombre 2: graag, met suiker en een scheutje brandy, als u dat heeft. Ach, waarom niet. We zijn tenslotte in Spanje.

Om een uur of vijf was het allemaal klaar. De anderen zouden nog terugkomen om de kachel in bedrijf te stellen. En inderdaad, tegen half acht (we zijn in Spanje) werd de kachel in bedrijf gezet. Maar kort, want er moet nog kit uitharden in de vloer rond de heteluchtpijp. We hebben 'm in werking gezien, en gevoeld. Wat een hoop warmte! Heerlijk!

Morgen een fotootje met levend vuur.








1 comment: